NEEM CONTACT OP

keyboard_arrow_up

Stap voor stap stucen
met Slimgrip

Slimgrip team | 08 april 2021 | 5 min leestijd

Een goed gestucte muur is een investering waar je jaren plezier van zal hebben. Om dit te kunnen bewerkstelligen hebben wij voor jou een stappenplan gemaakt. Je zal wel bekend zijn met de uitspraak “een goed begin is het halve werk”, dat geldt voor stucen net zo. Om deze reden hebben wij twee lijstjes voor je samengevoegd zodat jij weet welke materialen en gereedschappen je nodig hebt.

Wat heb je nodig?

Voordat je begint met stucen is het verstandig de volgende gereedschappen in huis te hebben:

  • Mixer/Kuip: in de kuip maak je de mortel aan met een mixer.
  • Emmers: mortels moet je aanmaken met water, gereedschap maak je schoon met water. Zorg hierbij voor voldoende schoon water.
  • Rei (eerst beginnen met een rei van 1 tot 1,5 meter): hiermee maak je de wand recht. Nadat de mortel grof is aangebracht op de wand/plafond, met de rei uitvlakken van uit verschillende kanten.
  • Raapbord: Een bord waar vanaf je het gips verwerkt.
  • Troffel: hiermee schep je de mortel uit de kuip op het raapbord.
  • Spaan: hiermee breng je de mortel aan op de wand of het plafond.
  • Spackmes: hiermee werk je de wand af. Uiteindelijk glad maken van de wand/plafond.
  • Spons-/ schuurbord: hiermee werk je het stucwerk af, maak je uiteindelijk de wand en/of het plafond glas.
  • Waterpas: hiermee stel je de stukadoorsprofielen recht.
  • Blikschaar: voor het afkorten van profielen.

Bij het verzamelen van de gereedschappen moet ook worden gedacht aan de materialen die je nodig zal hebben voor het stucen.

Je hebt dus nodig:

  • Voorstrijk: het soort voorstrijk is afhankelijk van een zuigende of niet zuigende ondergrond.
  • Profielen: Slimgrip hoekbeschermers, Slimgrip stucstop profielen. Als hulpmiddel kunnen ook geleide- / guide profielen gebruikt worden.
  • Mortels: Gipsen (bijvoorbeeld Knauf of Gyproc) of cementproducten (bijvoorbeeld Ardex A950)
  • Finish: vaak in een poedervorm, die je aanmaakt met water tot een pasta-achtige mortel. Deze wordt meestal gebruikt om een super glad eindresultaat te krijgen. Bijvoorbeeld met Ardex A826.

Nu we alle materialen en gereedschappen hebben verzameld kunnen we aan de slag!

Wanneer je de volgende 6 stappen hebt gevolgd zal je aan het einde (als het goed is gegaan) een mooi gestuct muurtje hebben. Laten we beginnen!

Stap 1: profielen stellen

Eerst stel je de profielen met de waterpas en kort je deze af met de blikschaar. Je bezet de hoekbeschermers volledig met gips op de hoeken. Dat wil zeggen dat achter het profiel dat je plaatst overal gips moet zitten. Bij het stellen/aanduwen zal er gips door de gaatjes naar buiten komen. Deze kan je met de spaan uitspanen over de flens richting de muur. Ook bij het stellen van stucstopprofielen bij deuren- en raamkozijnen zet je deze vast met een beetje gips.

Wanneer je nog wat onervaren bent met stucen, kun je gebruik maken van geleide- of guide profielen. Bij de handel staan deze bekend onder artikelnummers 1106 en 1105. 1106 is voor een laagdikte vanaf 6 mm en 1105 voor een laagdikte vanaf 10 mm. Deze profielen stel je af op de lengte van je rei. In sommige gevallen kun je de profielen beter stellen vlak voordat je het gips aanbrengt, zodat je ze naderhand makkelijk weer kunt verwijderen.

Stap 2: Voorstrijken

Voor een goede hechting van de mortel zal je de wanden en plafonds moeten voorstrijken. Afhankelijk van de ondergrond kies je de juiste voorstrijk. In de meeste gevallen kan er van tevoren worden vastgesteld of de ondergrond zuigend of niet zuigend is. Cement is bijvoorbeeld zuigend in tegenstelling tot tegels.

Tip van Rudi: duw een natte spons op het oppervlak, wanneer de spons het water opneemt dan kun je vaststellen dat de ondergrond zuigend is.

Stap 3: Gips klaarmaken

En dan zijn we alweer bij stap drie aangekomen. In deze stap gaan we het gips klaarmaken. Hierbij meng je het gips (volgens gebruiksaanwijzing) met een mixer met voldoende schoon water. Een tip hierbij is om eerst water in de kuip te doen en daarna de mortel. Dit zorgt ervoor dat je minder last hebt van stof!

Stap 4: aanbrengen gips

Wanneer het gips klaar is voor verwerking, schep je dit met de troffel uit de kuip op het raapbord. Je verdeelt met de spaan vervolgens het gips grofweg over de oppervlakte. De dikte is afhankelijk van de gewenste of noodzakelijke laagdikte op de ondergrond. Wanneer je geleide- of guide profielen hebt gesteld, dan kan je de wanden zover aansmeren dat de profielen volledig in het gips zitten.

Stap 5: Het reien van de gestucte muur

Met de rei kan je de wand egaal gaan maken. Je hoeft je in deze stap nog geen zorgen te maken dat het niet glad wordt, we maken hier de wand namelijk recht. Wanneer je gebruik maakt van geleide-/guide profielen, dan glijd je met de rei van onder naar boven over de profielen heen. Soms zal je nog wat gips moeten aanbrengen of overtollig gips van de rei terug in de kuip moeten doen.

Stap 6: Messen

Na enige tijd, wanneer het gips iets is ingedroogd, gaan we deze voor de eerste keer “messen”met het spackmes. Om een glad oppervlak te krijgen beweeg je met het spackmes in een schuine hoek over de wand.

Tip van Rudi: buig de hoekjes van het spackmes iets om en gebruik de kant waar de hoekjes van weg zijn gebogen. Wanneer het oppervlak sausklaar moet worden, zou je beter de geleideprofielen kunnen verwijderen en de sleuven die ontstaan weer opvullen met gips.

Stap 7: Sponsen

Met een natte spons/schuurbord ga je met een draaiende beweging de wand opruwen. Dit kun je vaker herhalen, totdat je de gewenste gladheid hebt bereikt.

Tip van Rudi: heb geduld en neem de tijd, laat het gips voldoende drogen voordat je met een nieuwe arbeidsgang begint.

Wanneer de oppervlakte echt super glad moet worden, wordt er vaak gewerkt met een ‘finisher’. Dit is vaak een mortel kant-en-klaar in een emmer, of een mortel in een kleinere verpakking waarvan je maar een beetje hoeft aan te maken met het benodigde water.

Tip van Rudi: maak niet teveel aan. Je hebt weinig nodig en het droogt doorgaans erg snel.

We wensen je veel succes! Mocht je nog vragen hebben, stuur deze dan in een reactie hieronder. Je ziet mij weer terug bij onze volgende blog!

Groet, Rudi

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Als je verder gaat op onze website gaan we ervan uit dat je dat goedvindt.

Lees meer hierover in ons cookiebeleid