NEEM CONTACT OP
WELK PROFIEL PAST BIJ JOUW STUKADOORSKLUS?
Slimgrip biedt een compleet assortiment hoek- en stucstopprofielen waarmee je iedere stukadoorsklus met dezelfde hoge en constante kwaliteit oplevert.
Hoe worden stucprofielen toegepast?
Stucprofielen worden zowel binnen als buiten toegepast met als doel:
- Het beschermen van hoeken
- Het beperken van scheurvorming
- Vanuit esthetisch oogpunt
- Het realiseren van de gewenste pleisterdikte
Het is gebruikelijk om de keuze van het stucprofiel te bepalen aan de hand van de ondergrond.
Een niet vlakke en oneffen ondergrond (bijvoorbeeld een schoonmetselwerk wand), vraagt om een dikpleisterstucprofiel. Dit profiel is geschikt voor een relatief dikke stuclaag. Bij een vlakke en effen ondergrond, wordt een relatief dunne stuclaag aangebracht. Hierbij is een dunpleisterprofiel voor een relatief dunne stuclaag een betere keuze.
Daarnaast zijn er nog afwerkprofielen van voor gipsplaten. Er zijn afwerkprofielen die achter de gipsplaat worden aangebracht. Afwerking van een hoekprofiel op de gipsplaat is echter de meeste gangbare toepassing. Zet het stucprofiel vast met een geschikte stelmortel waarmee de laagdikte goed bepaald kan worden. Hierna verhard de stelmortel en zit het profiel stevig gefixeerd op de wand. Nu kan je het profiel ook als geleider- of afreiprofiel gebruiken. Vroeger bestond een profiel uit een soort gaas ook wel strekmetaal of ripstaal genoemd. Tegenwoordig zijn de profielen bijna allemaal voorzien van kleine of grote, ronde of vierkante perforaties. Deze perforaties zorgen voor extra stevigheid.
Welke stucprofielen heb ik nodig?
Voor de meest voorkomende toepassingen zijn bijpassende stucprofielen beschikbaar:
- Hoekprofielen, beëindiging- of stucstopprofielen
- Boogstucprofielen voor rode bogen
- Stucgeleider profielen bij kritische toepassingen
- Stucprofielen voor binnenhoeken
Deze stucprofielvarianten onderscheiden zich vervolgens op basis van laagdikte.
Filmpleisterwerk is slechts 1-2mm dik en wordt voornamelijk gebruikt bij gipsplaten en op gasbeton- of gipsblokken. Hierbij hoeft het stucwerk alleen behang klaar opgeleverd te worden.
In situaties dat vlakke ondergronden “saus klaar” (geschikt voor latexverfafwerking) worden afgewerkt, is het wenselijk de stuclaag dikker te maken. Hiervoor zijn dunpleister profielen, voor het aanbrengen van laagdiktes van 3-5 mm het meest geschikt.
Dikpleisterwerk wordt toegepast bij kalkzandsteen-, betonblokken of schoonmetselwerk, waar minimaal 7-15 mm. gipspleister op wordt aangebracht.
In het algemeen geldt dat stucprofielen altijd iets dikker kunnen worden aangezet dan dat ze daadwerkelijk zijn. Zo is een stucprofiel van 13 mm. geschikt om op 15-20 mm verwerkt worden.
Voor welke ruimtes heb ik stucprofielen nodig?
Er bestaan profielen voor droge binnenruimtes, natte binnenruimtes en buitenpleisterwerk. De meeste profielen worden toegepast in droge binnenruimtes. Dit zijn vaak verzinktstalen of aluzink beschermde stalenprofielen. Deze kunnen om esthetische redenen witgelakt zijn.
Voor natte binnenruimtes en voor buitenpleisterwerk worden aluminium, PVC of RVS profielen aanbevolen. Er zijn zelfs assortimenten met LED profielen, bewegingsprofielen of dilatatieprofielen.
Omdat bij tegelwerk een vlakke ondergrond essentieel is, wordt hierbij vaak gebruik gemaakt van afrei- of geleideprofielen. Deze profielen kunnen op 150-200cm verticaal op de wand gemonteerd worden. Na de verharding van de stelmortel kunnen deze vlakken gevuld en glad afgewerkt worden. Deze stucprofielen hoeven niet verwijderd te worden, maar mogen in de stuclaag blijven zitten.
Welk materiaal stucprofiel past het beste in welke ruimte?
Metalen stucprofielen voor binnen zijn voorzien van een verzinktstaal of aluzink beschermlaag. Deze laag beschermt het stalen profiel tegen de inwerking van vocht uit de natte stuclaag. Hiermee wordt voorkomen dat het stalen profiel gaat corroderen of roesten. Het pleisterwerk zou volgens de algemene verwerkingsrichtlijnen binnen enkele weken droog moeten zijn. Hierna zijn de profielen ruim voldoende beschermd tegen vochtblootstelling.
In situaties waarin de stuclaag langer nat kan blijven, zoals in de badkamer of buitentoepassing, zijn RVS of PVC profielen aan te bevelen. Voor buitenwerk kan gekozen worden voor verzinktstalen profielen met PVC beschermneus. Hierbij is de keuze van het juiste stucmorteltype van essentieel belang. Laat je in dit geval altijd adviseren door een profielspecialist of stucmortelfabrikant.
Op de website van Technisch Bureau Afbouw zijn algemene richtlijnen opgesteld voor het gebruik van profielen voor stucwerk. Hier kan worden beoordeeld welk type mortel bij welk profielmateriaal gebruikt kan worden.